Son zamanların en popüler mesleklerin biri Özel Güvenlik oldu diyebiliriz.Zorunlu olarak bir belge ile olunabilmesi ise farklı sektörlerin açılmasına ve devlet zorunluluğu ile daha çok gelişti diyebiliriz.Eğer Özel Güvenlik Görevlisi olmak istiyorsanız birtakım kurallar ve sınavlardan geçmeniz gerekmektedir.Peki Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur.
Peki Özel Güvenlik Görevlisi olmak için neler gereklidir yada
Özel Güvenlik Görevlisi nasıl olunur
aranan özellikler nelerdir onları inceleyelim.
Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur
1-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir.
2-Silahsız olarak giriş yapmak isteyenler ise en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul,Sialhlı olarak giriş yapmak isteyenler ise en az lise veya dengi okul mezunu olmak zorunludur.
3-Silahsız olarak görev yapmak isteyenler 18,Silahlı olarak çalışmak isteyenler ise 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
4-Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, kamunun sağlığına karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
5-Görevin yapılmasına engel olabilecek vucüt ve akıl hastalığı ile özürlü bir durumu bulunmamak..
Sağlık Şartları (Yönetmelik/Md.18)
Özel güvenlik görevlisi çalışma izni verilebilmesi için aşağıda belirtilen hususları kapsayacak şekilde, bir hastaneden veya yeterli bir sağlık kuruluşundan alınan “özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık raporu istenir.
a)Psikiyatri: Psikiyatrik bir hastalık veya kişilik bozukluğu (Psikopati); alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olmamak.
b)Nöroloji: Özel güvenlik hizmetini yerine getirmesine engel teşkil edebilecek nörolojik rahatsızlığı olmamak.
c) (Değişik) Göz: Körlük veya gece körlüğü olmamak
d)Kulak Burun Boğaz (KBB): Özel güvenlik hizmetini yapmasını engel teşkil edebilecek işitme kaybı olmamak.
e) (Değişik) yürürlükten kaldırıldı.
Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur-Başvuru Esnasında Gereken Evraklar
a-Diploma aslı
b-Özel güvenlik görevlisi olur ibareli Doktor Raporu
c-Adli Sicil ve Sabıka Kaydı
ç-Nüfus Müdürlüklerinden alınacak ikametgâh
d-Vukuatlı nüfus kayıt örneği
e-Nüfus cüzdanı aslı
f-12 adet vesikalık fotoğraf
Bu şartları sağlıyorsanız Özel Güvenlik kurslarına başvuru yapabiliyorsunuz.Daha sonra ise yazılı ve silahlı eğitim için birkaç sınava girmeniz gerekmektedir.
Eğitimin tamamlanmasının ardından adaylarımız, Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü denetiminde yapılan 100 soruluk silahsız bölüm, 25 soruluk silahlı bölümden oluşan test usulü sınava tabi tutulmakta ve 5 adet mermi attıkları uygulamalı atış sınavı ile sınavlarını tamamlamaktadır. 100 sorudan her bir sorunun puan değeri 1 olup en az 60 puan (60 soru) almak gerekir. Aynı şekilde 25 adet sorunun her birinin değeri 2 puan ve atış esnasındaki her isabetli vuruş adetinin değeri ise 10 puandır.
Eğitimin tamamlanmasının ardından, Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü denetiminde yapılan 100 soruluk test usulü sınav yapılmaktadır.100 sorudan her bir sorunun puan değeri 1 olup en az 60 puan (60 soru) alan adaylarımız sınavda başarılı olur.