Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir

0
2827

Doğada kullandığımız enerji kaynakları zamanla yenilenebilir ama bu işlem biraz zaman alabilir yani yenilenemez enerji kaynakları farklı bir açıdan baktığımız zaman değişebilir.Bu nedenle bu enerji türleri biraz farklı olarak anlatılmıştır ve yenilenemez enerji kaynakları olarak söylenmiştir.

Günümüzde bu kaynakların kullanım oranı olarak Yüzde 95 olarak bilinmketedir.Bu nedenle önümüzde bulunan 50 sene sonra kullandığımız bu kaynakların tükeneceği öngörülmektedir.Kalan yüzde 5 olan kesim ise düşük seviye olan rüzgar,güneş gibi enerji kaynakları olarak bilinmektedir.Bu kaynaklar ise yenilenebilir olarak söylenmektedir.Yenilenemez Enerji Kaynakları olarka ise kömür,bor,doğal gaz olarak bilinmektedir.

Bu kaynakların ise en büyük zararları ise çevreye verdiği zararlar olarak görülmektedir.Önümüzde 50 yıl boyunca ise vereceği zararları düşünürsek kaynaklarımız bitmeden dünyamızı yaşanmaz bir hale getirebilir.Çünkü sera gazı ve küresel ısınma nedenleri ile dünya daha tehlikeli bir olayla karşı karşıya kalacaktır.Bu durumlara görede dünyamızın 20 yıl içerisinde mevsimleri ise ne hale alacağı ise bilinemiyor.

Çevremizin böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını bile bile halen bu tarz enerji kaynaklarını bırakıp doğal enerji kaynaklarına yönelmesini yaygınlaştırabiliriz.Özellikle büyük üretim yerlerinin ve üreticilerin elektrik ve hidrojen ile çalışan daha az zarar veren araçları kullanması ile daha iy ibir gelecek bizi bekliyor olabilir.

Karbon bazlı Yenilenemez Enerji Kaynakları

Doğalgaz : Dünyada en çok kullanılan ve yüzde 75 gibi oranını kaplayan yakıt türüdür diyebiliriz.Dünyamızda toplam enerji tüketimini karşılamaktadır.Ülkemizde ise en yakın komşularımızdan yıllardır temin etmekteyiz.

Kömür : Yeraltından çıkarılan ve sertleşmiş hayvan fosilleriden oluşan siyah bir maddedir.Ülkemizde ise kömür linyit olarak çıkarılmakta ve işlenmektedir.Taşkömürü ise, Zonguldak, Ereğli ve Amasra bölgelerindeki kömür yataklarından çıkartılır.

Petrol : Ülkemizde petrol yatağı fazla bulunmadığı için genel olarak dışardan almaktayız yani ithal etmekteyiz.Ülkemizde petrol yataklarının yüzde 98’i Güneydoğu Anadolu kesiminde bulunmaktadır.Adıyaman ve Mardin çevresinde çıkarılan petrolümüzün tamamı ve ve ithal edilen petrolümüz, İzmir’deki Aliağa, Mersin’deki Ataş, İzmit’teki İpraş ve Batman rafinerilerinde işlenmektedir.

Bor: Dünyadaki bor rezervinin %70’i sadece Türkiye’de ege bölgesinde bulunmaktadır. Kalan borun tamamına yakını yani %30’luk kısmı ise ABD’de bulunmaktadır. Türkiye’de borun bulunduğu yerler Balıkesir (Bigadiç, Sandıklı, Susurluk), Eskişehir (Seyitgazi), Kütahya (Emet) ve Bursa’dır.

Önceki İçerikAndroid Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
Sonraki İçerikAndroid Dubblaj Uygulamaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz