Hız Sabitleyici Nedir?

0
1314

hız-sabitleyici-nedir

Uzun yolculukların yoruculuğundan pek çok birey şikayet etmektedir.Siz de zaman zaman bu yorucu yolculuklardan şikayet etmişsinizdir. Neyse ki, hız sabitleyici adı verilen bu sistem ile yolculuğun yorucu yanı hafifletilmekte, yolculuk rahatlatılmaktadır.
Hız sabitleyici sistemi, ister otomatik ister düz vitese sahip olan tüm araçlara uyarlanabilir. İlk olarak 1990 yılında lüks sınıf bir araca uygulansa da, günümüzde hız sabitleyici sistemleri, hemen hemen her modelden her tip araca uyarlanabilmekte.
Genel olarak direksiyon çehresi üzerine yada yakın bölgesine bir adet kol düğme entegre edilir. Bu entegrasyon ile hız sabitleyici sistemi devreye sokulur. Hız sabitleyici sistemi devreye girer girmez, hız sabitleyici bilgisayarına elektronik sinyaller gönderilir. Bu bilgisayara başta fren, debriyaj, direksiyon ve gaz üzerinde toplamda dört adet algılayıcı sistem sensörü bağlıdır. Tüm bu sensörler, sürücünün istekleri doğrultusunda, uyarılara çok hızlı bir şekilde yanıt verir. Sürücünün istekleri doğrultusunda hız sabitlenmek istenirse, aracın hızının 40 Km/h üzerine çıkması halinde sabitleyici sistem devreye girer. Hız sabitleyici sistemi, bu raddeden sonra aracın yakıt valfine etki eder ve aracın motoruna giden yakıtın sabitlenmesini sağlar. Bundan sonra, hızınız sabitlenen yakıt ile beraber rutinsel bir değerde tutturulmuş olur. Eğer, hız sabitleyici sistem devreden çıkarılmak istenirse, fren yada debriyaj bedalına hafifçe basılması yeterli olacaktır. Hatta, gaz pedalına da dokunmanız, hız sabitleyici sistemi devre dışı bırakmanıza yeterli olacaktır.
Hız sabitleyici sistemi istendiği anda devreye sokulup, devreden çıkarılabilir. Direksiyon çehresinde bulunan On – Off (açık kapalı), Set + / – ve Reset tuş takımları bulunacaktır, hız sabitleyicisi olan araçlarda. On/Off tuşları hız sabitleyicisini devreye sokup, devreden çıkarmaya sebep olmaktadır. Set + tuşu genel olarak, hız sabitleyicisinde aracın tutturulduğu hızı artırır, Set – tuşu da hızın tutturulduğu hızı azaltır. Reset tuşu da, artırılan yada azaltılan hız değerinin sıfırlanıp, aracın ilk tutturulduğu hız değerine geri dönmesini sağlar.
Hız sabitleyicisi, rutinsel bir hız seviyesinde aracın seyahat etmesine olanak tanıması sebebi ile özellikle uzun mesafe yolculuğuna sık çıkan bireylerin tercih ettiği bir eklentidir. Böylelikle hızınız belirli bir değerde tutturulur ve sizin yolun yoruculuğunu hissetmemeniz sağlanır.

Önceki İçerikKrank Mili Nedir?
Sonraki İçerik
Solaryum Nedir?


Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz