Otomobillerin benzinli motorlarının artan benzin fiyatlarına paralel olarak, 1892 yılında ikincil alternatif olarak üretilmiştir, dizel motorlar. Üreticisinin ismi, Rudolf Diesel’dir. Üretecisinden ismini alan dizel motorların benzin ile çalışan motorlar ile pek çok özelliği aynı olsa da, piston bölgesinde sıkışıklığa uğrayan sadece hava olması muazzam bir yakıt tasarrufu imkanı sağlamaktadır. Sıkışıklığa uğrayan hava gerekli basınç değerine tabi tutulur, arından da reaksiyon için gerekli sıcaklığa ulaşması ile, yüksek basıncın yardımıyla enjektör ucundan yakıt püskürtülür ve sıcaklığı yüksek havanın, yakıt ile buluşması sonucunda yakıt reaksiyona girer ve patlar. Patlayan yakıt, güçlü bir yakıt alanı oluşturur ve psitonu aşağıya iter. Temel olarak, benzinli motorlar ile dizel motorlar arasında bulunan tek fark budur desek yeridir. Ancak şunu da belirtelim ki, bu sistemin yakıttan avantajları olduğu kadar, farklı pek çok noktadan dez avantajları da mevcuttur.
Dizel motorlarının en büyük avantajı, yakıt yanması denilen tekrarlayan reaksiyon zincirini sıkışan havanın başlatması ile olayın daha kusursuz olması. Böylece yakıt tüketimi daha verimli hale gelmekte. Şunu belirtelim ki, benzinli motorlarda, motor verimi ortalama %20 dolaylarındadır. Dizen motorun verimi ise, %40 dolaylarındadır. Yani iki katlık bir yakıt performansı ile aracınızı kullanırsınız. Böylelikle aynı seviyede yakıt ile çok daha uzun yollar katedersiniz. Dizel motorlardaki yanma benzinli motorlara göre daha güçlü olması sebebi ile, aynı miktar yanan yakıtta, dizel motorlarda tork sayısı çok daha fazla olmaktadır. Ancak, motorun yüksek tork sayısı devir sayısını düşürmesi sebebi ile daha kolay kesilirler. Bu da dizel motorların dez avantajıdır.
Dizel motorların devir sayısının düşük olma nedeni, dizel motorlarının yüksek yanma kuvvetine dayanabilecek, daha ağır motor bloğuna sahip olması. Ayrıca daha güçlü piston olmalı ki, bu güçlü yanmayı karşılayabilmeli. Bu da motorun yükünü arttıran faktörler arasında. Bu sebeplerden ötürü, ağır yükü ile dizel motorlarının devir sayısı düşük olmaktadır. Benzinli motorlarda 6.000 lere kadar çıkan devir sayısı, dizel motorlarda 4.000 lere kadar gelememektedir. Böylelikle, yüksek yakıt tüketimi sağlasanız da, çok hız yapmanız pek mümkün olmamaktadır.