1 milyonuncusu törenle üretilen ve geçtiğimiz günlerde “Yılın Hafif Ticari Aracı” seçilen Fiat Doblo’nun Tofaş mühendisleri tarafından 2 ay gibi kısa bir sürede geliştirilerek ilk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından test edilen elektrikli versiyonu olan Fiat Doblo EV, 2010 İstanbul Autoshow Fuarı’nda görücüye çıkacak.
Dünya pazarlarına ihraç edilmek hedefiyle Türkiye’de üretilmeye başlanan ilk model olarak dikkat çeken ve 2000 yılından bu yana Tofaş’ın Bursa’daki Fabrikası’nın imzasını taşıyan modern hafif ticari araç sınıfının öncüsü Fiat Doblo’nun evrim sürecinin son halkası, 2010 İstanbul Autoshow Fuarı’nda ziyaretçilerin karşısına çıkacak.
İlk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından test edilen ve “Ar-Ge çalışması Türkiye’de yapılan ilk elektrikli araç” unvanına sahip Fiat Doblo EV, fuar kapsamında Fiat standında sergilenecek.
Türkiye’ye 8 yıl içinde 6.3 milyar Dolar’lık döviz girdisi sağlayacak, şimdiden sayısız ödüllü yeni Fiat Doblo projesinin geleceğe yönelik önemli bir gelişim halkasını temsil eden Fiat Doblo EV, toplam 300 bin km’lik menzile sahip ve 10 yıl ömre sahip batarya ile donatıldı.Tofaş tarafından geliştirilen Fiat Doblo EV, hızlanma durumuna göre 106 HP ile 140 HP arasında güç üreten elektrikli motor yapısına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9.6 sn’de tamamlayan ve elektronik olarak sınırlandırıldığı için 110 km/s hıza erişebilen Fiat Doblo EV, 0-50 km/s hızlanmasını ise 3.8 sn’de tamamlayabiliyor. 150 km’lik menzile sahip Fiat Doblo EV’nin lityum ion bataryası, hızlı şarj ile 1 saatte, ev tipi elektrik kaynaklarıyla ise 7 saatte yeniden şarj olabiliyor.
Fiat Doblo EV’nin dijital gösterge panelinde ise bataryanın şarj durumunu gösteren ayrı bir bölüm yer alıyor. Motora komutları ileten elektronik bir üniteye sahip olan Bursalı Fiat Doblo EV’nin en etkileyici yönlerinden birini ise gaz pedalına basıldığı anda 317 Nm’lik torkun etkisiyle müthiş bir ivmelenmeyle sessizce hızlanması oluşturuyor. Kokpitte geleneksel şanzıman ve vites kontrol unsurları yerine 4 adet buton yer alıyor. Tek dokunuşla hareket eden araç, aynı şekilde geri gidiyor veya park konumuna geçiyor.