Muğla-Bodrum-Turgutreis

9
3136

Muğla-Bodrum-Turgutreis
Bodrum’a 20 km. uzaklıktaki Turgutreis, Bodrum’dan sonra yarımadanın en kalabalık yerleşim merkezi. Adını Batılıların “Dragut” adını verdikleri, 16. yüzyılın büyük Osmanlı denizcisi Turgut Reis’ten almış. Turgut Reis adına dikilen heykel, yarımadanın batı tarafından Ege’ye hakim bir konumda yer alıyor. Esintisi ile tanınan Turgutreis, batı rüzgarlarına açık olduğu için yazın en sıcak zamanlarında bile nispeten rüzgarlı. 2.5 km. uzunluğundaki Turgutreis kumsalından irili ufaklı birkaç adayı görebilirsiniz. Bu adalardan biri olan Yassıada 1961’den beri sualtı arkeolojik araştırmalarına ev sahipliği yapıyor. Turgutreis, aynı zamanda Türkiye’de devre mülk sisteminin ilk uygulandığı yer. Diğer koylara kıyasla oldukça gelişmiş kasabada her türlü alışveriş ve konaklama imkanı mevcut.

Ege’nin en popüler tatil beldesi
Bodrum; kalesi, daracık sokaklarındaki bembeyaz evleri ve şöhreti dünyaya yayılmış gece hayatıyla tanınan, çok popüler bir tatil beldesi. Başka bir deyişle bir tatil yöresinden beklenen tüm unsurları, hatta daha fazlasını bünyesinde taşıyan bir turizm cenneti. Dünyanın dört bir yanından gelen zengin yatçılardan, kısıtlı bütçesiyle bir pansiyonda konaklamayı düşünenlere kadar tüm kesimlerin beklentisini karşılayacak donanıma sahip. Bodrum’a hangi amaçla ve kaçıncı kez giderseniz gidin, size keyif verecek birşeyler keşfedeceksiniz. İster dalış, sörf, yelken, paraşüt su kayağı yapın, ister zıpkınla ya da kıyıdan oltayla balık tutmanın keyfini yaşayın, ister bir açık hava müzesi niteliğindeki Halikarnassos antik kentini, antik tiyatroyu, Bodrum Kalesi’ni gezerek insanoğlunun inanılmaz tarih serüveninin peşine düşün, ya da atlayın tekneye Bodrum’u bir de denizden keşfedin…

Torba
Torba, Bodrum’a 5 km uzaklıkta sakin bir köy. Çam ve zeytin ağaçlarının yeşilliği ile pırıl pırıl bir denizin kaynaştığı şirin ve hareketli bir koyda yer alıyor. Köye bakan büyük bir tepenin üzerinde çok iyi korunmuş, 2500 yıl once Lelekler tarafindan inşa edilmiş ve muhtemelen bir mezar olan yuvarlak bir yapının yanı sıra, koyun doğusunda bir Bizans manastırı bulunuyor. Torba’dan Didim, Milet ve Priene’ye tekne ulaşımı mümkün.

Göltürkbükü
Antik Karya bölgesinde kurulmuş ve M.Ö. 6. yüzyılda Hint Okyanusu’nun batı sahillerini keşfetmiş, öncü bir denizci olan Scylax’in yurdu olan bu bölge, daha ziyade Türkler arasında popüler bir tatil yöresi. Bodrum’un en hızlı ve yoğun gelişen yerlerinden, eğlence ve gece hayatı bakımından da oldukça popüler. Kıyı şeridi boyunca uzanan pek çok cafe, bar ve restoranın bulunduğu koy, yörenin en hareketli yeri. Kış aylarında bu bölgeye gelme şansına sahip olursanız, civarın en ünlü deniz ürünü olan dil balığını tatmanızı öneririz.

Güvercinlik
Bodrum’a 25 km uzaklıkta yeşil ve mavinin içice geçtiği benzersiz güzelliğe sahip bir koy Güvercinlik. Bu doğal ve doyumsuz güzelliği, karşısında bulunan Salih Adası ile zenginleşiyor.

Yalıçiftlik
Gökova Körfezi’nin girişinde yer alan Yalıçiftlik, yemyeşil bitki dokusu ve masmavi denizi ile Bodrum Yarımadası’nın en güzel koylarından birine sahip. Uzun ve çok kalabalık olmayan sahil şeridi hem Bodrum havası taşıyor, hem de sakin ve sessiz bir tatil arayışındakilere hitap edecek nitelikte. Yalıçiftlik’de ormanlarla kaplı tepelerde uzun doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz gibi, tekne turları ile gizli koyları da keşfedebilirsiniz. Bütün bu tatil aktivitelerine, yine bu bölgede bulunan antik Lelek ve Karya kentleri olan Syangela ve Theangela’nın gezilerini de ekleyebilirsiniz.

Yalıkavak
Bodrum’a 18 km uzaklıkta olan köy, yarımadanın kuzey batısında yer alıyor. Yel değirmenleri, balığı ve narenciyesiyle ünlü. En ünlü sünger avcıları Yalıkavak’tan çıkmış. Yöresel bir ad olan Yalıkavak, sahildeki kavak anlamına geliyor. Ancak, yöre ismini, tahmin edileceği gibi kavaklardan değil, bu yörede çokça görülen meşe ağaçlarından almış. Yalıkavak’ın en çekici taraflarından biri de, antik yapıların özenli bir restorasyon sonucu kullanılır hale gelmesi. Bu tür yapılardan biri, Yalıkavak çevresinde yaşayan sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir mekana dönüştürülen eski su sarnıcı. Diğer örnek ise, hediyelik eşya satan bir dükkana dönüştürülen eski bir zeytinyağı fabrikası. Paşa koyu, Tilkicik koyu ve Ağaçbaşı koyları doğanın kendini cömertçe sergilediği en güzel yörelerden.

Ortakent
Ortakent, tüm köy yollarının kesiştiği noktada yer alıyor. Denizi sıcak ve kumlu olan Ortakent’in mandalina bahçeleri oldukça ünlü. Bitez’den sonra en uzun ikinci sahile sahip Ortakent’te deniz suyu sıcaklığı, Bodrum’un diğer bölgelerine göre daha düşük.

Karaincir
500 m uzunluğunda kumsalı ile yörenin en güzel plajlarından birine sahip olan Karaincir, Bodrum’a 16 km uzaklıkta. Her iki tarafı tepelerle çevrili olduğundan hiç rüzgar almayan Karaincir, kaktüsleri, lezzetli meyveleri ve muhteşem manzarası ile ünlü.

Bitez
Yarımadanın en güzel koylarından biri. Bodrum’a 10 km uzaklıktaki Bitez’in denizi kumlu ve sıcak. Çökertme türküsü ile meşhur olan Bitez, Bodrum’un en uzun sahillerine sahip. Sahil şeridinin arka kısımlarında mandalina ve turunç ağaçlarına rastlamak mümkün. Antik çağlarda Pedesa olarak bilinen Bitez, Bodrum’dan kara yolu ile 8 km, deniz yolu ile 2.5 deniz mili uzaklıkta. Bodrum’a nazaran daha serin olduğu için yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bitez’deki rüzgar şartları da, su sporları için son derece uygun. Özellikle sörf için ideal bir rüzgara sahip olan Bitez sahillerinde, deniz bisikleti, kano ve diğer su sporlarını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Gümbet
Bodrum’un 3 km batısında yer alan Gümbet, sığ bir denize sahip. Kumsalı, sörf sporu için son derece elverişli. Gümbet, Bodrum’a yakınlığı nedeniyle turistlerin denize girmek için tercih ettiği en popüler yerlerden. Bu nedenle de bir hayli kalabalık. Denizinin sığlığı nedeniyle de özellikle çocuklar ve jet ski, hamburger, banana, su kayağı gibi su sporlarıyla ilgilenenler için uygun. Gençlerin favori mekanı Gümbet, konaklama olanakları, kamp sahaları, bar ve cafeleri ile günün 24 saati canlı ve hareketli. Saldır Şah Mevkii diye bilinen tepede, Halikarnas Balıkçısı adı ile tanıdığımız Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın (1890 – 1973) mezarı bulunuyor.

Önceki İçerikPdf Dosyalarınızı Worde Çevirin Hemde Bedava (pdf to doc)
Sonraki İçerikİşte yılın blogları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

9 YORUMLAR

  1. mrb 6 eylül pazar günü thy uçağıyla antalya’ya uçucam alanyadan bodrum biteze geçicem bodrum güzelde ege denizi biraz daha soğuk akdeniz gibi sıcak değil bodrum izmir çeşme alaçatı buz gibi antalya plajları ve alanya çok sıcak sizce neden olabilir denizlerin ısısı aynı değil örneğin haziranın birinde akdeniz ısınmaya başlarken ege denizi soğuk gerçi turistler için farketmiyor kışın bile soğukta denize giriyorlar ocak ayında yukarıda kayak yaparken aşağıda yüzüyorlar kutup yağsı var anlaşılan alkol ve domuz eti aldıkları için vücutlarını sıcak tutuyormuş ondan dolayı soğuk hissetmiyorlar sizce değilmi

    • Turgutreisde güzeldir…ama dalyan turu sadece dalyana özgür bir durum…Sadece oteller yada bodrumdaki turlara katılırsanız onlarından dalyanda seferleri var ise gidebilirsiniz..Diğer türlü sadece kendiniz gidebilirsiniz. 🙂

  2. Yabancıların bıraktığı çok sayıda sokak köpekleri insanları rahatsız ediyor, bu konuda önlem alınması çok yerinde olur, gelirken köpeğini yanında götürmüyorsa, her ne bahane ileri sürerse sürsün en az on bin Tl. ceza kesilmeli başka türlü önlenmesi imkansız, bunun için şehrin muhtelif yerlerine ve de otellerin münasip yerlerine yazılar la bu konu ilan edilmelidir, bir kaç defa gördüm bazı gençler yabancılardan kapkaç yollu rahatsız edici hareketlerde bulunuyorlar, bu iki konuyu bildirmek istedim, bilginize saygılar .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz